Despre
Portalul UGAL Index este rezultatul proiectului "Pluralismul Educație-Calitate-Etică, vectori în perfecționarea carierei didactice universitare" (Ethi-Qual). derulat în anul 2019. Creat cu softul open source VuFind, portalul UGAL Index este un serviciu de căutare și explorare care permite regăsirea, într-un singur loc, a informațiilor disponibile în catalogul bibliotecii Koha, depozitul digital instituțional ARTHRA și platforma UGAL Journals.
Portalul combină elemente din catalogul Koha (descrierile bibliografice) și depozitul ARTHRA (formatul înregistrărilor bibliografice) și reprezintă un excelent instrument pentru cercetarea științifică.
Căutarea
Căutarea simplă se face după modelul Google folosind unul sau mai multe cuvinte-cheie și selectând unul din criteriile afișate în partea dreaptă. Se pot filtra rezultatele după limbă sau format (articol, carte, prezentare, raport tehnic etc.).
Căutarea avansată permite combinarea câmpurilor (titlu, autor, subiect, ISBN/ISSN etc.) folosind operatorii booleni:
- ALL Terms=AND (rezultatele vor conține numai termenii scriși; se obține o listă restrânsă de rezultate);
- ANY Terms=OR (rezultatele vor conține oricare din termenii scriși; se obține o listă mare de rezultate);
- NO Terms=NOT (rezultatele vor exclude termenii scriși; se obține o listă restrânsă de rezultate).
Limitarea rezultatelor se face după limbă, format, material ilustrativ și perioada de publicare. Căutarea fațetată permite restrângerea listei de rezultate după sursă (OPAC, ARTHRA, UGAL Journals), format, autor, limbă, perioada de publicare. Căutarea articolelor de pe platforma UGAL Journals se face după cuvinte-cheie în limbile română, engleză și franceză.
Răsfoirea
Răsfoirea portalului se poate face în trei moduri:
- în catalog (după etichetele utilizatorului, domeniu, autor, subiect, gen publicație, regiune și perioadă)
- alfabetic (subiect, autor, titlu, cotă de raft)
- explorare canalelor (subiect, autor, format).
La răsfoirea în catalog, afișarea rezultatelor finale se face după aplicarea unor filtre succesive, în funcție de interesul utilizatorului. Explorarea canalelor facilitează utilizatorului răsfoirea publicațiilor după un anumit subiect, format sau autor și sugerează acestuia alte canale care au legătură cu cel accesat.
Salvarea rezultatelor
Salvarea unui set de rezultate se poate face în două variante:
- crearea unei liste (personale sau publice, din contul de utilizator);
- într-un soft de managementul referințelor instalat în calculator (de ex., Zotero).
Salvarea fiecărei referințe bibliografice se poate face prin copierea citării folosind unul dintre stilurile de citare afișate (APA, Chicago sau MLA), transmiterea unui mesaj electronic (e-mail), exportul în unul dintre softurile de managementul referințelor (RefWorks sau EndNote web) sau în cadrul unei liste (din contul personal).