Catalogul bibliotecii

 

 

Funcțional din anul 2016, catalogul online al bibliotecii noastre folosește sistemul integrat de bibliotecă Koha. Utilizatorii pot folosi acest instrument de informare pentru a căuta, selecta, salva și organiza referințele bibliografice care fac referire la colecțiile bibliotecii: cărți tipărite și electronice, teze de doctorat, reviste tipărite și online, baze de date, materiale audio-video, resurse online etc.

 
 
 

Căutarea simplă

Din pagina principală, utilizatorul poate completa în caseta de căutare un cuvânt-cheie sau o frază. Folosirea meniului derulant plasat în partea stângă a ecranului va limita lista de rezultate la: frază, titlu, titlu ca frază, autor, subiect, ISBN, titlu serie, note/comentarii, cota de raft.

Efectuați o căutare simplă în catalogul online, prin introducerea termenului și alegerea criteriului din formularul de mai jos:

Pentru căutarea de tip frază, utilizatorul poate folosi opțiunile "keyword as a phrase" (expresia scrisă este căutată în toate subcâmpurile) sau "title as a phrase" (expresia scrisă este căutată doar în subcâmpul dedicat titlului documentului). Dacă nu este selectată niciuna dintre aceste opțiuni, căutarea se face implicit, în tot catalogul iar fraza va fi scrisă între ghilimele.
 

 

Căutarea avansată

Utilizatorul poate folosi această strategie dacă dorește să combine mai multe criterii. Pot fi combinate mai multe cuvinte-cheie între ele, cuvinte-cheie cu data de publicare, autor cu limba textului, mai mulți autori etc. Fiecare termen de căutare este scris pe un rând, iar termenii sunt legați între ei prin intermediul operatorilor booleeni or, and sau not. Pentru a adăuga un criteriu (rând) suplimentar apasăm [+].

Semnificația operatorilor booleeni:

  • or = rezultatele vor conține termenii scriși în oricare din rânduri (casete); vom obține o listă mare de rezultate;

  • and = rezultatele vor conține numai termenii scriși în casete; vom obține o listă restrânsă de rezultate;

  • not = rezultatele vor exclude termenii scriși în casete; vom obține o listă restrânsă de rezultate.

 

Răsfoirea

Răsfoirea catalogului bibliotecii se face apăsând pe butonul "Search" din pagina principală, cea de căutare avansată sau cea dedicată fișierelor de autoritate. Dacă nu este selectat un anumit criteriu (titlu, autor, subiect, localizare, tip publicație etc.) răsfoirea se va face în tot catalogul. Rezultatele obținute se vor referi la toate înregistrările bibliografice din catalog.

1. Din pagina principală

Pentru a răsfoi titlurile din catalog, vom selecta criteriul "Title" din meniul derulant aflat în stânga ecranului și vom apăsa butonul "Search". Dacă dorim să aflăm titlurile de publicații care se găsesc la o anumită filială, înainte de a apăsa pe butonul "Search" selectăm și filiala din meniul derulant plasat în dreapta ecranului.

2. Din pagina de căutare avansată

Pentru a răsfoi, de exemplu, titlurile de cărți electronice, bifăm E-books și apăsăm pe butonul "Search".

Pentru a răsfoi titlurile de publicații care au un anumit regim de împrumut, de exemplu 28 zile, bifăm "Books 28 days". Suplimentar, putem adăuga noi criterii: titluri deținute de o anumită secție (din "Shelving location"), publicate într-o anumită perioadă (scriem perioada în caseta "Date range"), într-o anumită limbă a textului (selectăm limba, din meniul derulant) etc.

3. Din pagina dedicată fișierelor de autoritate

Din acest punct, putem răsfoi titlurile din colecțiile bibliotecii după nume de organizații, persoane, evenimente, nume geografice, genul sau forma publicației, termeni cronologici, subiecte, titluri uniforme. Ordonarea se poate face alfabetic crescător sau descrescător. Mai jos, prezentăm strategia de răsfoire a catalogului după nume de persoană. Rezultatele obținute vor fi grupate în funcție de responsabilitatea autorului (principală sau secundară).

  • Authority type: selectați din meniul derulant "Personal name";
  • Term(s): scrieți nume, prenume (Stoicescu, Liviu)
  • Where: selectați "main entry";
  • Order by: "Heading ascendant"
 

Salvarea rezultatelor

Selectați rezultatele de interes din lista obținută și folosiți una dintre strategiile de salvare de mai jos:

  • în cadrul unei sesiuni de interogare (folosind opțiunea "Cart");
  • într-o listă personală sau publică, din contul de utilizator;
  • într-un manager de referințe bibliografice (de exemplu, Zotero).