Evenimente, noutăți

Întâlnire cu reprezentantul enformation
 

În data de 19 septembrie 2022, a avut loc întalnirea dintre reprezentul firmei enformation, conducerea bibliotecii și bibliotecarul responsabil cu achiziția accesului la bazele de date online. Agenda întâlnirii a cuprins următoarele subiecte:

- abonamentele aflate în curs prin Anelis Plus și situația de la 1 ianuarie 2023;

- evaluarea, raportarea cercetării UGAL și soluțiile oferite de companiile Clarivate și Elsevier;

- noi servicii Enformation: Integrity (with Turnitin), editare academica, publicare cu Springer sau CEEOL Press, indexarea revistelor UGAL;

- proiectul PNRR de digitalizare a universităților.

Discuțiile s-au purtat în legătură cu dezvoltarea depozitului digital instituțional ARTHRA, integrarea serviciilor handle, Web of Science API și Scopus API. A fost subliniat interesul crescut al universităților românești pentru InCites, produs Clarivate. Soluțiile CRIS oferite de Clarivate (Converis) și Elsevier (Pure) au fost prezentate ca instrumente alternative de lucru pentru gestionarea cercetării științifice din universitate.

enformation în parteneriat cu Turnitin pune la dispoziția studenților și cercetătorilor serviciul Integrity pentru a verifica similitudini în surse globale recunoscute. Procesul are loc în trei pași (încarcă, plătește și vizualizează). Studentul sau cercetătorul poate încărca un articol care este verificat automat contra unei sume care variază în funcție de numărul de cuvinte (între 11-35 EURO). Documentul rezultat este un raport care conține similitudinile din documentul depus și miliarde de documente din internet. Raportul poate fi vizualizat și descărcat în calculator.

enformation în parteneriat cu Enago asigură servicii de editare academică. De aceste servicii beneficiază toți autorii din România care au nevoie de ajutor pentru editarea lucrărilor și de suport în publicarea acestora în reviste internaționale. Echipa Enago este formată din experți din toate domeniile, vorbitori nativi de limbă engleză, cu studii de masterat și doctorat. Serviciile asigurate se referă la: editare/proofreading, suport pentru publicare (selecția revistei, recenzie preliminară, transmiterea articolelor la revistă, creșterea citărilor, analize statistice etc.).

enformation în parteneriat cu Springer și CEEOL Press publică cărți în acces deschis. Acest serviciu este adresat doctoranzilor, cercetătorilor, cadrelor didactice și oamenilor de știință care doresc să își publice lucrările la o editura recunoscută pe plan internațional. De pildă, costurile de publicare ale unei cărți la CEEOL Press pot varia între 2000-3000 EURO.

În legătură cu ultimul punct de pe ordinea de zi, s-a discutat despre programul Masterclass enformation. Modulele acestui program se derulează în cursul unei zile, pe parcursul a 5 ore și sunt ținute de formatori specializați și colaboratori internaționali cu vastă experiență în publicarea academică. Conținutul modulelor se referă la: scrierea și trimiterea spre evaluare a unui manuscris, procesul peer review, drepturile de proprietate intelectuală în publicare, înțelegerea metricilor de cercetare și promovarea cercetării. Orele de curs sunt interactive și se bazează pe exemple concrete de articole. Cei interesați se pot înscrie în acest program pe baza unui formular online, costul fiind de 200 EURO/participant.