Întrebări frecvente

Cui trebuie să mă adresez dacă am nevoie de o informație?


Dacă aveți nevoie de o informație punctuală, vă puteți adresa bibliotecarilor din toate punctele de acces ale bibliotecii, ne puteți scrie pe e-mail  la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau folosind formularul online Referințe prin e-mail​. Dacă aveți nevoie de informații mai complexe, cum ar fi o cercetare bibliografică, ne puteți contacta prin Microsoft Teams sau formularul online Solicită bibliografia.

Care este programul de lucru al bibliotecii?


Programul de lucru pentru toate filialele bibliotecii este: luni-joi, 8:00-16:30 și vineri, 8:00-14:00. Pentru Filiala Facultății de Medicină și Farmacie este: luni-vineri, 8:00-16:00.

Care sunt categoriile de documente pe care le pot consulta la bibliotecă?


Colecțiile BUDJG conțin cărți, teze de doctorat și rezumatele tezelor, publicații periodice, standarde, brevete de invenții, materiale audio-vizuale, cărți electronice, baze de date științifice, resurse Internet.

Cum este organizat fondul bibliotecii?


În sediul central al bibliotecii funcționează două săli de lectură, 2 secții de împrumut și 1 sală multimedia:

  • SC-Sala de lectură - cărți și publicații periodice din domeniile: calculatoare, științe exacte, științe aplicate, științe economice, științe sociale, științe comportamentale, geografie și istorie;
  • SC-Sala de referințe - teze de doctorat, rezumatele tezelor, lucrări de referințe;
  • SC-Împrumut științe aplicate - cărți din domeniile: calculatoare, științe exacte, științe aplicate;
  • SC-Împrumut științe economice și umaniste - cărți din domeniile: științe economice, științe sociale, științe comportamentale, filologie, geografie și istorie;
  • SC-Multimedia - lucrări de referințe, cursuri și teze de doctorat pe suport electronic din domeniile: calculatoare, științe exacte, științe aplicate, științe economice, sport, filologie.

La Filiala Facultății de Medicină și Farmacie, fondul de publicații conține cărți, periodice și documente electronice din domeniile: biologie, farmacie și științe medicale (în regim de sală de lectură și împrumut la domiciliu).

La Filiala Facultății de Inginerie și Agronomie din Brăila, fondul de publicații conține cărți, periodice și documente electronice din toate domeniile (în regim de sală de lectură și împrumut la domiciliu).

La Filiala Facultății de Litere, fondul de publicații conține cărți din domeniul filologie (în regim de sală de lectură).

La Filiala Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, fondul de publicații conține cărți și periodice din domeniile drept și științe administrative (în regim de sală de lectură și împrumut la domiciliu).

La Filiala Facultății de Arte, fondul de publicații conține cărți, periodice și documente electronice din domeniul artelor (în regim de sală de lectură și împrumut la domiciliu).

La Centrul de Documentare Europeană, fondul de publicații conține cărți, periodice și documente electronice din domeniile drept și științe administrative (în regim de sală de lectură). Publicațiile despre Uniunea Europeană sunt prezente în număr mare în colecțiile acestei filiale.

Cum pot regăsi și consulta publicațiile bibliotecii?


Regăsirea publicațiilor bibliotecii se face prin intermediul cataloagelor tradiționale (publicațiile <1999) și a catalogului online (>1999).

Consultarea documentelor se poate face în acces liber la raft, în sălile de lectură sau prin împrumut la domiciliu, de la secțiile de împrumut.

Cum sunt organizate cataloagele tradiționale ale bibliotecii?


Cataloagele tradiționale ale bibliotecii sunt organizate:

  • alfabetic – fișele de catalog sunt ordonate alfabetic, după numele de familie al autorului sau după titlul cărții, când publicația are autor anonim sau mai mult de trei autori);
  • sistematic – fișele de catalog sunt ordonate după un grup de cifre (indicele de clasificare zecimală) care este atribuit domeniului la care se referă publicația.

Ce elemente trebuie notate pentru a consulta o publicație?


Dacă doriți să consultați o publicație pe care ați regăsit-o în cataloagele bibliotecii, notați-vă locul unde este repartizată (filiala/secția), disponibilitatea (împrumut la sală/domiciliu) și cota de exemplar. Cota de exemplar se găsește în două forme:

  • cota sistematică – sub forma unei fracții, având la numărător indexul de clasificare, iar la numitor semnul de autor (inițiala numelui de familie); ex.: 159.9/A48 (159.9 – psihologie; A – inițiala autorului/titlului;48 – cifrele preluate din tabela de autor, de la litera A, pentru primele silabe din numele autorului/titlul publicației);

  • cota topografică – sub forma unei combinații de cifre romane și arabe, cifrele romane semnificând formatul (înălțimea) cărții, iar cifrele arabe, ordinea intrării în bibliotecă, la formatul respectiv; ex.: III 4845 (III – înălțimea (formatul) cărții este situată în intervalul 23-26 cm; 4845 – nr. de ordine dat la intrarea în bibliotecă pentru publicația de la formatul respectiv).

Pentru consultarea unui articol va trebui să notați titlul revistei, anul, volumul, numărul și paginile la care se află articolul (dacă se cunoaște acest lucru).

Cum se consultă catalogul online al bibliotecii?


Pentru consultarea catalogului Koha al BUDJG urmăriți ghidul video.

Oferă biblioteca acces la documente electronice? Dar la baze de date științifice?


BUDJG are în colecțiile ei documente electronice care pot fi regăsite în catalogul online; ele pot fi consultate din sălile multimedia ale bibliotecii (sediul central, Filiala Facultății de Medicină și Farmacie, Filiala Facultății de Arte, Biblioteca Konrad Adenauer și CDE). Documentele electronice pot fi: cursuri, dicționare, materiale însoțitoare la cărți sau reviste etc.

BUDJG oferă acces online la bibliografii tematice, rezumatele tezelor de doctorat, prin intermediul depozitului digital instituțional ARTHRA. Bazele de date abonate pot fi accesate din intranet sau contul e-nformation (pentru accesul de la distanță). Utilizatorii BUDJG pot consulta articole de reviste, lucrări ale conferințelor și cărți electronice.

Prin crearea unui cont în depozitul digital național Anelis Plus, cu adresa instituțională, utilizatorii BUDJG pot accesa reviste și cărți electronice achiziționate în cadrul consorțiului. 

Ce este un depozit digital instituțional?


Depozitul digital instituțional este o bază de date online creată cu scopul de a stoca, prezerva și disemina producția științifică a unei instituții (lucrări de licență, disertații, teze de doctorat, articole ale conferințelor găzduite de instituție, rapoarte de cercetare etc.).

De unde pot obține un permis de bibliotecă?


Permisul de intrare la bibliotecă se face în sălile de lectură atât la sediul central cât și la fililale. Este personal, netransmisibil și este individualizat printr-un cod numeric, unic pentru fiecare utilizator. La începutul fiecărui an universitar este necesară vizarea permisului în aceleași locații.

Ce acte îmi sunt necesare pentru a obține un permis de bibliotecă?


Pentru eliberarea permisului de intrare sunt necesare următoarele acte:

  • carnet de student / legitimație de serviciu / carnet de elev;
  • adeverință de la secretariatul facultății la care este înscris (studii licență, masterat, doctorat etc.), în cazul în care nu are carnet de student eliberat;
  • carte de identitate.

Eliberarea permisului de bibliotecă se va face în urma semnării unei fișe contract cititor, încheiată la data înscrierii în bibliotecă. Acesta constituie actul legal prin care utilizatorul își asumă răspunderile morale și materiale privind folosirea, păstrarea și restituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate și consultate, precum și folosirea celorlalte bunuri materiale din bibliotecă și respectarea regulamentului serviciilor.

Care sunt categoriile de utilizatori ai bibliotecii?


Categoriile de utilizatori care au acces la biblioteca noastră sunt:

  • utilizatorii interni: studenți (studii licență, masterat, doctorat, IDD) cadre didactice, salariați ai universității, cadre medicale și preoți, elevi de liceu in ultimul an;
  • utilizatori externi: persoanele care vizează activități de: perfecționare, cercetare etc.

Dacă nu sunt student sau cadru didactic al UDJG, care sunt condițiile de împrumut?


Utilizatorii externi pot împrumuta la domiciliu, numai de la secțiile de împrumut, până la 2 publicații (vezi regimul de împrumut​)

Persoanele din alte localități (înscrise la doctorat, definitivat sau pentru cercetare în diverse domenii), studenți înscriși la alte universități, elevi care nu au posibilitatea să frecventeze biblioteca, dar solicită pentru o perioadă scurtă anumite servicii și doresc să consulte colecțiile biblioteci, vor avea acces la sălile de lectură și la sala multimedia, pe baza cărții de identitate; nu vor putea împrumuta publicații la domiciliu.

Ce se întâmplă dacă pierd permisul de bibliotecă?


În caz de pierdere, deteriorare sau furt al permisului, trebuie anunțată biblioteca și declarat permisul nul, printr-un anunț în presă. În caz contrar, va răspunde de eventualele pagube aduse bibliotecii prin folosirea permisului de către o altă persoană. Eliberarea unui nou permis se va face după ce permisul vechi a fost declarat pierdut, a fost anulat de către bibliotecă și după achitarea unei taxe (vezi taxele bibliotecii​).

Care este perioada de valabilitate a unui permis de bibliotecă?


Permisul de bibliotecă se eliberează pe o durată determinată de timp astfel:

  • cadrele didactice și salariații universității - pentru perioada în care sunt încadrați la universitate;
  • cadrele medicale și preoții, care nu au statut de cadru didactic - 5 ani (permisul este vizat la începutul fiecărui an universitar);
  • studenții - pe toată durata studiilor (permisul este vizat la începutul fiecărui an universitar);
  • elevii - 1 an;
  • utilizatorii externi - 1 an;
  • persoanele din alte localități - acces la sălile de lectură și la sala multimedia, pe baza cărții de identitate; nu vor putea împrumuta publicații la domiciliu.

Care este perioada de timp pusă la dispoziție pentru a consulta publicațiile bibliotecii?


În funcție de categoria de utilizator, consultă Regimul de împrumut​.

Ce se întâmplă dacă depășesc termenul de restituire al publicațiilor împrumutate?


Depășirea termenului de restituire a unei publicatii atrage după sine plata de penalități. Ordonanța nr. 26 din 26 ianuarie 2006 pentru modificarea și completarea Legii bibliotecilor nr. 334/2002 prevede: ”Art. 37 (1) Nerestituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate de către utilizatori se sancționează cu plata unei sume aplicate gradual, până la 50% din valoarea de inventar, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflație la zi” (vezi taxele bibliotecii​).

Acest tarif se aplică pentru toate tipurile de documente cu regim de împrumut la domiciliu. La începutul unui nou an universitar, utilizatorul poate împrumuta alte documente doar după ce a achitat taxa de întârziere cumulată în anul universitar precedent.

Ce se întâmplă dacă pierd una din publicațiile împrumutate?


Dacă pierdeți una din publicațiile împrumutate va trebui să o înlocuiți cu un exemplar identic sau să o plătiți (vezi taxele bibliotecii​i și RSUB).

Cum pot consulta o publicație care nu se află în colecțiile BUDJG?


În cazul în care publicația dorită de utilizator nu se găsește în colecțiile bibliotecii noastre se poate apela la serviciul de împrumut interbibliotecar. Utilizatorul completează o cerere de împrumut  care va fi direcționat automat către Compartimentul de Împrumut interbibliotecar. Solicitantul va specifica datele bibliografice cunoscute ale documentului solicitat (autor, titlu, ediția, locul publicării, editură, an de publicare, colecția/seria, ISBN).

Care sunt condițiile pentru a beneficia de serviciul de împrumut interbibliotecar?


Utilizatorul care apelează la serviciul de împrumut interbibliotecar trebuie să dețină permis BUDJG și să achite contravaloarea taxelor de expediere a publicației. Consultarea publicațiilor împrumutate prin intermediul acestui serviciu, se va face numai la sălile de lectură, respectând integritatea publicației și a termenului de restituire.

Cui trebuie să mă adresez pentru a semna o fișă de lichidare?


Studenții din ultimul an de facultate, precum și studenții care se retrag de la facultate, trebuie să semneze o fișă de lichidare, care atestă faptul că nu au datorii la bibliotecă. Acest lucru se realizează la secțiile de împrumut din cadrul filialelor bibliotecii.

Ce tipuri de servicii electronice oferă biblioteca?


BUDJG vine în întâmpinarea utilizatorilor de Internet cu o gamă largă de servicii electronice:

  • referințe prin e-mail, prin intermediul poștei electronice Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • Referințe prin e-mail​ (formular online al BUDJG pentru referințe punctuale)
  • Proiectul REM-RO (formularul online al bibliotecilor partenere, pentru referințe punctuale sau cercetări bibliografice)
  • Microsoft Teams: Biblioteca-Referințe, cod acces ctpve5h)
  • Solicită bibliografia (formularul online al BUDJG pentru cercetări bibliografice pe un anumit subiect)
  • Propune achiziția (transmiterea unor sugestii de achiziție din contul Koha al BUDJG)
  • Împrumutul interbibliotecar (formularul online al BUDJG pentru solicitarea unor publicații din țară).
  • Facebook;
  • YouTube (ghidurile video ale bibliotecii)
  • Wikipedia;
  • slideshare (LinkedIn)

Utilizatorii bibliotecii beneficiază de asistență tehnică privind utilizarea bazelor de date sau a programelor de calculator?


Da, biblioteca noastră oferă asistență de specialitate utilizatorilor săi. Utilizarea bazelor de date online și evaluarea resurselor Internet sunt două dintre problemele pe care bibliotecarii noștri le pot rezolva. Pentru utilizarea programelor de calculator vă puteți adresa fie bibliotecarului, fie informaticianului.

Pentru probleme tehnice mai complexe, vă rugăm să vă adresați Direcției de informatizare a universității, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..