Sistemele de identitate digitală sunt utilizate pe scară largă de cercetători și profesori. Crearea unui profil digital de cercetător prezintă următoarele avantaje: elimină confuziile de identitate și autoritate, asigură o mai mare vizibilitate și răspunde cerințelor unor reviste sau instituții finanțatoare.
Google Scholar Citations (Google Academic)
- Profilul de cercetător oferă informații despre date personale, afiliere, domenii de interes, lista lucrărilor publicate și indicatori bibliometrici.
- Lucrările care sunt indexate în bazele de date apar marcate cu hyperlink-uri în profilul Google Scholar.
- Indicele Hirsch și numărul de citări sunt datele extrase anual din profilul Google Scholar.
ORCiD (Open Researcher and Contributor ID)
Tutorial How to set up an ORCID ID (2023) |
Scopus AuthorID
- Este un serviciu furnizat de Elsevier de care beneficiază autorii indexați în baza de date Scopus.
- Crearea profilului AuthorID se face automat.
- Informațiile se referă la diferite forme ale numelui din baza de date Scopus, identificatorul ORCiD, afilierea instituțională, domeniile în care a publicat.
- Profilul de cercetător permite accesul la indicatorii bibliometrici din Scopus: numărul de documente indexate, indicele Hirsch, numărul total de citări.
- Din pagina AuthorID este făcută legătura către profilul Mendeley, dacă cercetătorul are cont creat.
Web of Science Researcher ID
- Cercetătorii pot urmări lucrările indexate în Web of Science, numărul citărilor, precum și activitățile de recenzare și publicare în reviste științifice.
- Pentru fiecare profil de cercetător este atribuit un identificator Web of Science.
- Universitățile pot extrage informații pentru a întocmi rapoarte care să demonstreze cantitatea și calitatea revistelor cu care colaborează profesorii și cercetătorii lor, rețeaua de parteneri etc.
- A fost cunoscut și sub denumirea Researcher ID (<2019), Publons (2012-2022).
BrainMap
- Platformă a fost dezvoltată de UEFISCDI și lansată în anul 2020.
- Reunește cercetători, experți din România și străinătate cu scopul de a simplifica procesul de evaluare a proiectelor finanțate de UEFISCDI.
- Constituie un punct unic de acces la informații despre publicații, brevete, proiecte, organizații, expertize în diferite domenii, infrastructuri de cercetare etc.
- În prezent, sunt disponibile peste 39,000 de profiluri de cercetători.