Managementul referințelor bibliografice

Crearea grupurilor și partajarea referințelor în Mendeley

 

Crearea grupurilor

Unul dintre avantajele utilizării aplicației Mendeley îl reprezintă colaborarea în cadrul grupurilor de persoane. Te poți alătura unui grup cu care împărtășești aceleași preocupări de cercetare sau poți crea propriul grup în cadrul unui proiect de cercetare.

 
Tipuri de grupuri
 
Caracteristici Grupuri private

Grupuri publice

(pe bază de invitație)

Grupuri publice    
este vizibil pentru oricine NU DA DA
poate fi regăsit de oricine (din fila "Groups") NU DA DA
discuțiile din cadrul grupului sunt vizibile pentru oricine NU DA DA
membrii pot adera pe bază de invitație DA DA NU
membrii pot partaja referințe DA DA DA
membrii pot partaja fișiere DA DA NU
 
Căutarea unui grup

Pentru a căuta un grup de interes, poți folosi caseta de căutare și apoi fila "Groups". Din lista de rezultate obținută, apasă pe hyperlink-ul creat pe grupul de interes și apoi pe butonul "Join".

 
Detaliile grupului 

Pentru a vizualiza detaliile unui grup public, apasă pe hyperlink-ul creat pe numele grupului și răsfoiește pe rând filele:

  • Overview - acces la descrierea grupului și ultimele referințe adăugate în cadrul acestuia;
  • Members - acces la lista membrilor grupului;
  • Documents - acces la lista referințelor partajate în cadrul grupului;
  • Settings - acces la setările grupului; de aici, administratorul poate modifica setările legate de notificările primite prin e-mail privind noi documente sau discuții sau poate șterge grupul, folosind opțiunea "Delete this group".

  

 
Crearea unui grup de lucru

Pentru a crea propriu grup, apasă pe fila "Groups" din contul Mendeley și apoi pe butonul "Create new group". Completează câmpurile aferente numelui grupului, o scurtă descriere și/sau domeniul. Alege tipul de grup și apasă pe butonul "Create". Pentru tipul de grup care se bazează pe invitație transmite colegilor, prin e-mail, link-ul grupului pentru aderare.

 
Partajarea referințelor bibliografice

Grupul este vizibil atât din versiunea web cât și desktop a aplicației Mendeley (prin acțiunea de sincronizare). În cadrul grupului, membrii pot adăuga și partaja referințe bibliografice. Pot fi adăugate PDF-uri, referințe online sau introduse manual și seturi de referințe BibTex sau RIS. 

Opțional, referințele bibliografice pot fi organizate de membrii grupului în dosare proprii. Fiecare membru poate face adnotări pe PDF-urile adăugate în cadrul grupului. Adnotările sunt accesibile pentru toți membrii grupului.